HTML

Ajándék bérlet akció!

Jelentkezz most 4 hónapos Harcművészeti & Női önvédelmi tanfolyamunkra és február 20-ig 4 hónapos Női erőnlét bérletet adunk ajándékba! Az akció 2013. február 26-ig érvényes.

Friss topikok

  • hillsmith: Amennyiben egy támadás egy nő ellen irányul, akkor különösen alapvető az, hogy eszközzel védekezze... (2013.02.28. 19:52) Csak egy pofon és utána futás?

Archívum

Önvédelem mint a filmekben?

2013.01.08. 13:07 Kunoichi

„Még az egyetem elején vettem egy gázspray-t, úgy láttam szükségem lehet rá, hiszen kezdtek egyre inkább éjszakába nyúlni a hazaútjaim. Szerencsére még soha nem volt szükségem rá, de azóta is mindig ott lapul a táskámban, ha lehet mindenhová magammal viszem. A használata egyszerű, bárki képes szembefújni vele a támadóját. Csak egy kicsi tégely, egy gomb, engem mégis magabiztossá tesz."

Sok lány vág neki az estének hasonló gondolatokkal, de tényleg biztonságban érezhetjük magunkat? Rábízhatjuk magunkat egy lejárt szavatosságú spray-re? Sokszor a biztonság látszata, az elképzelésekre épített védelem, mint egy légvár omlik össze amikor a félelem valósággá válik és helyzet komolyra fordul.

Egy hétköznapi tárgy, ha fegyverként tudjuk alkalmazni, valóban nagyban növelheti az esélyeinket, de nem szabad mentsvárként csak ebbe az egy dologba kapaszkodni. Önmagában egy eszköz képtelen megfelelő védelmet nyújtani, elsősorban mindenkinek magára kell számítania. A felkészültség és a szerencse lesz az, ami végül eldönti, hogy egy támadás áldozata mennyivel ússza meg a történetet. A lányok többsége alapból hátrányból indul, őket gyerekkorukban nem harcolni tanították, nem G.I. Joe katonákkal játszottak háborúsdit és nem verekedtek a haverokkal a ház mögött, amíg anyu az ebédet készítette elő. A lányokat hagyományosan a megelőzésre tanították, hogy ne szálljanak be idegenek autójába és ne keressék a bajt. Igen ám, de mit tehet egy nő, ha a baj találja meg Őt? Erre keresünk választ és próbálunk meg összeszedni olyan alapvető technikákat, amelyek minden nő számára könnyen elsajátíthatóak és beilleszthetőek a természetes védelmi eszköztárába. Kérdéseinkre válaszol Darányi Gábor, a Seijin Dojo oktatója, rendszeresen tart önvédelmi edzéseket nőknek, az ő segítségével szemezgettünk a legjobb praktikákból:

utes_noi_onvedelem_1.jpg

Mi a legalapvetőbb tanács, amit mindenkinek érdemes megfogadnia?

Lerágott csont, de nincs új a nap alatt, légy mindig körültekintő! Kerülj tisztába a környezeteddel, figyeld tudatosan a körülötted lévő embereket, és ha valami azt súgja, hogy nem vagy biztonságban, akkor inkább menj el onnan. Az általános közhiedelemmel ellentétben ma már sokkal nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat, mint akár 50 évvel ezelőtt, így az emberek többsége nem tanult meg figyelni a saját megérzéseire, hiszen nincsen nap mint nap szüksége az önvédelemre. A félelem nem tesz senkit áldozattá, önmagában véve még jó is lehet, hiszen azt jelenti tudatában vagy a veszélynek, egészen addig amíg nem hagyjuk, hogy a rémület irányítson bennünket. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy az egész napot készenléti állapotban kell tölteni, de higgy a megérzéseidnek, hafigyelsz rájuk előre figyelmeztethetnek.

 

Mi történik ha a megérzéseknél gyorsabban jön a baj?

 Akkor ne hezitálj! Pár napja a Margit-szigeten szemtanúja voltam, hogy egy vastag ág recsegve, ropogva leszakadt egy padon ücsörgő pár mellett. Ők csak döbbenten várták, ahogy az ág becsapódik tőlük fél méterre. Nem lett senkinek sem baja, de ez csak a szerencsének volt köszönhető. Ha veszélyben az életed, cselekedj! Akkor már nincs idő terveket gyártani. A legrosszabb, amit tehetünk, ha lefagyunk.

 

Mi az első rekció, ha valakit szándékosan támadnak meg? 

Általános vészhelyzetekre az emberek többségének megvannak a begyakorolt reakciói, megtanítják, merre menekülj, ha tűz üt ki, hogy ne kezdj el futni, mikor egy felbőszült kutya ugat rád vagy ne pusztakézzel akard ellökni, ha valakit megráz az áram. Ezek a protokollok nagyon hasznosak, segítenek lerövidíteni a reakcióidőt. Támadás esetén is hasonlóan működünk, ezért minden nőnek meg kell tanulnia a megfelelő válaszreakciókat beépítenie az eszköztárába. Veszély esetén, az agyba küldött parancsoknak minél egyszerűbbnek kell lenniük. Előre le kell gyártanunk őket, mintha egy kapcsolót hoznánk létre arra az esetre, ha nincs idő minden lehetőséget végiggondolni. Nem tudjuk mindig a legjobb megoldást kiválasztani, de nem is szükséges, mert a lényeg az, hogy működjön:

 

  • Ne legyél „jó kislány”, a támadód sem „jó fiú”. Az életed a legfontosabb, tegyél meg mindent amit tudsz a védelméért. Sikíts, rúgj, harapj, karmolj, kiabálj segítségért. A nőket ért támadások többségében nem számítanak nagy ellenállásra, egy intenzív ordítás, vagy akár egy vad visszatámadás el is ijesztheti a kis stílű bűnözőt.

 

  • Keress gyenge pontot, és azt támadd erősen. Általában a támadó sokkal erősebb felépítésű, mint az áldozat. Legalábbis meg van győződve erről. Ne akarj sportszerűen viselkedni vele szemben. Ahogy egy régi edzőm mondta versenyre készülés előtt, „Mindent szabad, amit a bíró nem lát”. Az életben pedig nincsenek bírók, és érmek sem. A díj az, ha épp bőrrel megúszod a fenyegetést.

 

  • Gondold végig miért érdemes kockáztatnod a testi épségedet. Harc közben nagy esélye van annak, hogy te is megsérülsz és a végkimenetelre sincs garancia, viszont vannak olyan szituációk, amikor nem marad más választás. Ezt mindenkinek a maga temperamentumához képest kell végiggondolnia, miért vállalja a rizikót. A tárgyi értékek pótolhatóak, azokért nem éri meg felvállalni a konfliktust. Ha csak a pénztárcádat akarja megszerezni, lépj egyet hátra, ejtsd le és menekülj minél messzebbre, menj forgalmas helyre. Ha viszont valaki meg akar erőszakolni, akkor már teljesen más szituáció áll fenn. Aki meg sem próbál visszatámadni, akár egy életen át is bánhatja. A test sérülései gyorsabban begyógyulnak, mint a lelki sebek. „Aki harcol, veszíthet. Aki nem harcol, már vesztett is.”. – Bertolt Brecht

 

Mire számíthatsz ha felveszed a kesztyűt?

Ne higgy a filmeknek, azt nem a való élet, hanem egy rendező irányítja, akinek az egyetlen célja látványos jeleneteket alkotni, és nem pedig a köznevelés. A valóságban elég kicsi az esélye annak, hogy az utolsó pillanatban csodás megmenekülés történik, el kell, hogy keserítselek benneteket de Superman nem létezik… a realitásban minden sokkal nyersebben történik, nincsenek kész forgatókönyvek és semmi sem 100%-os. Ezért ezt ne is vedd receptkönyvnek, nem szeretnék jól megkoreografált mozdulatsorokat adni, mert én ezekben nem hiszek. Minden szituáció más, ezért mindig különböző válaszreakció szükséges. A gyakorlati részt nem lehet papírból megtanulni. Viszont az alapszabályok sohasem változnak. Bíznod kell önmagadban, és merj cselekedni!

Szólj hozzá!

Címkék: budapest tanfolyam edzés önvédelem tippek harcművészet támadás noi-onvedelem http://harcmuveszetnoknek.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://onvedelemnoknek.blog.hu/api/trackback/id/tr75005234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása