HTML

Ajándék bérlet akció!

Jelentkezz most 4 hónapos Harcművészeti & Női önvédelmi tanfolyamunkra és február 20-ig 4 hónapos Női erőnlét bérletet adunk ajándékba! Az akció 2013. február 26-ig érvényes.

Friss topikok

  • hillsmith: Amennyiben egy támadás egy nő ellen irányul, akkor különösen alapvető az, hogy eszközzel védekezze... (2013.02.28. 19:52) Csak egy pofon és utána futás?

Archívum

Tűz van? avagy megéri farkast kiáltani?

2013.01.23. 15:05 Kunoichi

Többször is belefutottam már a teóriába, miszerint a baja jutott nőknek segítségkérés helyett a "Tűz van!, Tűz van!" felkiáltással kellene jelezniük. Csoportok, facebook oldalak, blogok terjesztik tovább a kezdeményezést. Véleményük szerint ezzel a felkiáltással sokkal több figyelmet tudnak a bajba jutott nők “magukhoz vonzani”, mintha egyszerűen megmentőért sikoltoznának. A gondolat központjában az a feltevés áll, hogy míg a tűzeset kapcsán az emberek reflexszerűen segítségért telefonálnak, addig sokan ignorálják az utcai segítségkérést, saját biztonságukat megőrizendő inkább elkerülik a közbeavatkozást. Igazából én mindig szkeptikus voltam, a túlzott logikával megmagyarázott megoldásokkal szemben, bármennyire is jónak tűnik a megoldás teoretikus szemszögből nézve. Rögtön el is határozom, hogy ha bármikor ilyen helyzetbe kerülnék a hagyományos megoldás helyett én is kigyulladó tűzről fogok kiabálni....

...azonban bennem itt van egy nagy DE, ha én ilyen stresszes helyzetbe kerülnék, egyáltalán eszembe fog jutni a jól megszokott rutintól eltérni és egy oda nem illő dolgot cselekedni? Nem érzitek úgy mintha valaki azt kérné, hogy mindig amikor valaki tüsszent, mondd azt görögdinnye? Én egy kicsit igen, valahogy nem ez passzol a képbe. Sok nőnek még az is nehézséget okoz, hogy a jól megszokott "Hagyjál... Ne..." felkiáltások helyett , megtanulja durvábban elküldeni erőszakoskodóját a fen*be. Nem ez ivódott bele a lányokba.

A hallótávolságon belül lévők a szerint fognak cselekedni amit észlelnek - tekintsünk most el attól a gyakorlati kérdéstől, hogy hány ember hajlandó egyáltalán közbeavatkozni, ez egy másik kérdéskör - vagy amire figyelmesek lesznek. Nem tartom valószínűtlennek, hogy valaki mikor realizálja magában, hogy valójában nincs is tűz, egyszerűen túlteszi magát a meglepetésen és kérdés nélkül tovább áll. Esetlegesen a szeme nem is pásztázik egy bajba jutott nő után miközben a füstölő ablakokat kémleli. Vagy ha észleli is a szitációt, mit gondoltok közbelép vagy hív segítséget, miközben realizálja, hogy a megtámadott igazából nem is kiáltott beavatkozásért?

Azt gondolom, hogy ettől eltekintve ha valaki tényleg segítségre szoruló emberrel találkozik, legyen az nő vagy férfi, akkor nem fog hezitálni, hogy segítő kezet nyújtson, akár ha csak egy mobiltelefon hívás formájában is. Lehet, hogy optimista vagyok? A lényeg az, hogy mindenképpen kiáltsunk valamilyen módon segítségért, adjuk meg az esélyt embertársainknak, hogy megmentsenek minket.

noi onvedelem sikoly.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: önvédelem tűz tippek női támadás kiáltás nőknek segítségkérés hatásos noi-onvedelem sikoyl

A bejegyzés trackback címe:

https://onvedelemnoknek.blog.hu/api/trackback/id/tr225039078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása